loader

Fyll ut skjema og bestill time

*Ved innsending samtykker du til personvernerklæringen

Proteser - Tannproteser - Tannlege

Tveita Tannhelseklinikk

Ved større tanntap kan det være aktuelt å erstatte tapte tenner med en løs protese. En protese er det som tidligere ble kalt gebiss eller løstenner. Slike proteser tas ut av munnen for daglig renhold. Det finnes flere typer proteser som velges ut fra ønsker og behov. 

Delprotese/partiell protese 
Dette er en protesetype som erstatter deler av tannrekken, og som delvis festes og hviler på gjenstående tenner. Den vanligste typen har en støpt metallramme som gir stivhet og stabilitet. En slik protese kan festes til kroner eller broer med trykknappsfester som gir en større stabilitet og trygghet for brukeren. 

Helprotese 
Som navnet tilsier, er dette en protese som erstatter alle tenner i en kjeve. Den dekker hele kjevekammen og også ganen i overkjeven. En slik protese er avhengig av god tilpasning mot underlaget for at den skal kunne holdes på plass av ansiktsmuskulatur og en «sugekoppeffekt». 

Utfordringer med proteser 
Å miste mange eller alle tennene er i seg selv en belastning både psykisk og fysisk. I tillegg er det en utfordring å lære seg å bruke proteser på en tilfredsstillende måte. Har man helprotese i både over- og underkjeven, har man tross alt to løse plastdeler i munnen. 

Det må påregnes en del justeringer og tilpasning før proteser fungerer optimalt. Dette kan derfor ikke sies å være en enkel måte å løse tannproblemer på, men heller en løsning for den som ikke har andre muligheter. Likevel får de fleste protesebrukere tak på det relativt raskt. 

Tannlege på Tveita Senter i Oslo nær Bryn, Oppsal, Hellerud og Haugerud

loader